Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.
2018-10-16, 08:12:33
Ingen Avatar
Startsida Hjälp Kalender Galleri Arcade Logga in Registrera
Nyheter: MP's med Daniel Helldén i spetsen och S/V/FI i släptåg, krig mot moped klass 1 och uppåt i Stockholm med förorter, läs mer här --- >>--> http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,1540.0.html

+  Scooter Forum
|-+  Övrigt
| |-+  Snackoteket
| | |-+  ID problematik/stöld ett par bra och intressanta inslag,
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne. « föregående nästa »
Sidor: [1] Skriv ut
Författare Ämne: ID problematik/stöld ett par bra och intressanta inslag,  (läst 1607 gånger)
tomas
Admin-tomas
MC Scooter 800cc (Guru Medlem)
*****

Karma: 14
Antal inlägg: 3376

Kör: Bmw c650gt
Hemort: Stockholm, NV om.Hemsida
« skrivet: 2016-02-10, 16:43:14 »

Så kan ditt säkra pass hamna i fel händer,
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6364623

Lyssna på ljuddelen också.
Lite nytt i alla fall för mig.

Handla på nätet inte riskfritt,
(lite skåpmat)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2778&artikel=6364928


-Tomas
Loggat

Those are my principles. If you don't like them I have others Wink

Groucho Marx.
tomas
Admin-tomas
MC Scooter 800cc (Guru Medlem)
*****

Karma: 14
Antal inlägg: 3376

Kör: Bmw c650gt
Hemort: Stockholm, NV om.Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2016-02-11, 12:45:40 »

Id-kapning ska bli olagligt,
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6365546
Citat

Id-kapning ska bli olagligt
Publicerat torsdag 11 februari 2016 kl 03.00


Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Det ska bli straffbart att kapa någons identitet för att till exempel köpa varor eller ta lån i någon annans namn. Hittills har så kallad id-kapning inte varit olaglig.

Regeringen hoppas att lagstiftningen kan avskräcka dem som begår den här typen av brott.

– De som ägnar sig åt det här ska veta att det är straffbart och att man kan bli åtalad och dömd för det, säger justitieminister Morgan Johansson.

– Det är ett växande problem och här har lagstiftningen inte hållit jämn takt med den moderna teknikutvecklingen. Det har inte funnits den här typen av lagstiftning tidigare och nu täpper vi till det hålet i lagrummet, så att det också blir förbjudet.

Förutom att det nu ska bli olagligt att använda sig av någon annans identitet för att ta lån eller beställa varor eller tjänster, så ska det inte heller vara lagligt att använda sig av någons annans identitet för att lägga upp saker på nätet som får den personen att hamna i dålig dager.

Lagen föreslås gälla från den 1 juli i år. Brottsrubriceringen blir olovlig identitetsanvändning och kan straffas med upp till två års fängelse.

Lagförslaget började beredas och utredas redan under alliansregeringen.

– Men vi går något längre än vad utredningen sa, för om man gör på det här sättet, alltså kapar identiteten på nätet och gör det upprepade gånger mot samma person, så kommer man också kunna dömas för olaga förföljelse. Det fanns inte med i utredningen från början och gör att vi får en ännu starkare kriminalisering, säger Morgan Johansson.


My Rohwedder
my.rohwedder@sverigesradio.se

Nej det är tragiskt nog inte första april fast man skulle kunna tro det.
Har pågått nu i många år med sin beskärda del i pressen, men det hindrar inte våra handlingsförlamade lagstiftare att lyfta lön och idissla.

Detta är helt i stil med övertagande av någons hem och sälja det när ex.vis äldre legat på sjukhus och sedan måste det processas i åratal för att få tillbaka det, något som borde åtgärdas på 3 röda för många år sedan.

När man läser sådant här så känns det i alla fall för mig som dom gott kunde gå ut och samla tomburkar till deras löner och förmåner, för någon vidare verkstad för våra skattemedel är det väldigt uppenbart att det inte är.

------

Om nu någon mot förmodan tror att något nu skulle kunna gå raskt när det gäller våra folkvalda så glöm det och läs den här artikeln nedan från 2013!
Det är så att man får "utslag".

Alliansen överens om att kriminalisera id-kapning,
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/alliansen-vill-kriminalisera-id-kapning
Citat

Alliansen överens om att kriminalisera id-kapning
15 maj 2013Efter SVT Nyheters rapportering tidigare i veckan om det ökande antalet identitetskapningar är nu de fyra allianspartierna överens om det ska bli brottsligt att stjäla någons identitet, till exempel för att köpa varor på nätet.

SVT kunde tidigare i veckan rapportera att 65.000 personer i Sverige utsattes för id-kapning under förra året. Värdet av det andra köpte i deras namn var 2,7 miljarder kronor. En av alla som drabbats är Mustafa som i dag har en miljonskuld för varor någon annan köpt i hans namn med hjälp av id-kapning.

Så här kommenterade justitieminister Beatrice Ask problemet i Aktuellt:

– Identitetskapning i sig är ju inte ens kriminellt idag, jag menar att även det borde kriminaliseras för då kan man ingripa tidigare.

Tänker du lägga fram ett sånt förslag?

– Jag har sagt att vi ska försöka få med oss alliansen först.

Och nu är alltså de övriga allianspartierna överens - det ska bli brottsligt att stjäla någons identitet.

– Vi har sett de senaste åren hur det här fullkomligt exploderar och det är viktigt att göra allt vi kan för att komma åt det och vi tror att ett första steg är att kriminalisera själva kapningen av identiteten, säger Johan Linander, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Caroline Szyber, rättpolitisk talesperson för Kristdemokraterna:

– Det här är en allvarlig kränkning mot människor och genom att kriminalisera det här så kommer det att prioriteras högre av polis, det säger dom ju själva, det kommer att falla under allmänt åtal och gör ju också att man då får ett målsägandebiträde och rätt till skadestånd vilket man inte har i dag.
Slarv ska straffas

Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson vill också att id-kapning ska anses som ett brott. Och att banker, teleoperatörer och andra som slarvar med identitetskontroller ska drabbas ekonomiskt.

– Är det så att man har en vårdslös försäljningsverksamhet där man inte kollar id, eller den är uppenbart bristfällig, då kan man få bli skadeståndsskyldig mot mig som privatperson om jag drabbas, men kanske också stå för en del av statens utredningskostnader.


ReporterPer Einarssonper.einarsson@svt.se
reporterAnders Molinanders.molin@svt.se
-Tomas

Edit in,
Mer text.
« Senast ändrad: 2016-02-11, 13:09:46 av tomas » Loggat

Those are my principles. If you don't like them I have others Wink

Groucho Marx.
Stig45
MC Scooter 400cc (Senior Medlem)
****

Karma: 10
Antal inlägg: 151

Kör: Yamaha Beluga -92
Kör2: Vespa Touring -60 (fn i småbitar..)
Kör3: ..och en massa annat 50-1200cc
Hemort: Småland« Svara #2 skrivet: 2016-02-18, 12:06:31 »

Så man har inom regeringen kommit under med det NU, att ID-kapning är ett problem?
Även en blind höna hittar ibland ett korn - även om det tar lång tid.
Törs man gissa att det är någon regeringsledamot eller någon närstående som råkat ut för ID-kap?
Problemen när detta händer har ju beskrivits i ett otal tidningsartiklar, personer har blivit av med både pengar och hus!
Sök gärna på detta och grunna på konsekvenserna av att spärra sitt personnummer...

Vi får väl nöja oss med att regeringen iaf EN gång gör något positivt för sina underlydande, vanligen brukar det ju vara "betala mer skatt till oss"!
Loggat
tomas
Admin-tomas
MC Scooter 800cc (Guru Medlem)
*****

Karma: 14
Antal inlägg: 3376

Kör: Bmw c650gt
Hemort: Stockholm, NV om.Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2017-07-10, 13:44:41 »

.................Törs man gissa att det är någon regeringsledamot eller någon närstående som råkat ut för ID-kap?...............
Du är nog något på spåret där tror jag Smiley

---

Polisens bedrägeriutredare får tre nya utredningar var per arbetsdag,
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6735053
Citat

Polisens bedrägeriutredare får tre nya utredningar var per arbetsdag
Publicerat lördag 8 juli kl 16.56


Foto: Marcus Ericsson/TT

Var och en av polisens bedrägeriutredare får varje arbetsdag in i snitt tre nya ärenden som ska utredas. Det efter neddragningar av antalet utredare i kombination med en mycket kraftig ökning under flera år av främst antalet ID-kapningar.

Situationen är naturligtvis helt ohållbar säger förundersökningsledare Jan Olsson vid Polisen nationella bedrägericentrum.

– Vi har precis tagit reda på att det finns 269 poliser i Sverige som utreder bedrägerier. Och en enkel division utifrån att det är 205 000 anmälda bedrägeribrott varje år, visar att varje arbetsdag får varje utredare tre nya ärenden. Och eftersom ett ärende kan ta allt från en vecka till ett år att utreda så förstår vem som helst att det är en helt omöjlig situation.

Polisens internrevision riktade tidigare i år skarp kritik mot exempelvis att utredningar avskrivs utan förklaringar och att inte ens enkla förundersökningsåtgärder görs ens då det finns en utpekad gärningsman.

Inom vissa kategorier av bedrägerier läggs praktiskt taget samtliga utredningar ned direkt säger Jan Olsson.

– Det är en speciell typ av bedrägerier där man använder kortuppgifter och sedan gör beställningar i andra världsdelar för några tusen kronor. De ärendena kan vi inte utreda för vi får inte ut någon information från Sydamerika om någon har handlat där med någons kortuppgifter. Konsekvensen är att 99.6 procent av just de bedrägerierna läggs ned. Men då ska man veta att den typen utgör 77 000 anmälda brott, säger Jan Olsson.

Men samtidigt går det nu att se tecken på en vändning och att antalet anmälningar om bedrägerier faktiskt minskar    

Just nu ser vi ljuspunkter för tittar vi på första halvåret i år och jämför med första halvåret förra året, så ser vi en minskning på tio till femton procent däremellan när det gäller alla bedrägeribrott. Och det är första gången någonsin som jag varit med om att det verkar gå nedåt, så vi håller tummarna för att trenden håller i sig.


"Passar" lite i tråden,
antagligen så beror väl minskningen på anmälningar ("....99.6 procent av just de bedrägerierna läggs ned...."!), för folk lär sig väl att det är fullständigt bortkastad tid med en anmälning och brottslingarna med för den delen.
Iofs. är väl nedläggningar av ärenden polisens paradnummer idag, och de var inte dåliga tidigare heller, hade inbrottstjuvar på bild (jobbet) för dryga 10-12år sedan och ingen brydde sig då heller, kom ombokning av besök och sedan efter någon månad besked med ett brev på posten om nedlagt, det gäller väl att hålla skenet uppe av en bra statistik.

Observera också när de två första artiklarna i tråden är skrivna om att de är medvetna och ska "ta tag i saken", den 15 maj 2013 på SVT (....fullkomligt exploderar...) samt 11 februari 2016 på SR (...Hittills har så kallad id-kapning inte varit olaglig...)!
Och jag undrar om det ens är olagligt idag? Då de nästan 3år som förflöt mellan de två första artiklarna och antagligen längre inte var tid nog för att kunna lagstifta om detta.

Väldigt mycket lön och förmåner betalar vi för absolut noll och intet verkstad.


-Tomas


Edit in,
Mer text.
« Senast ändrad: 2017-07-10, 14:53:34 av tomas » Loggat

Those are my principles. If you don't like them I have others Wink

Groucho Marx.
tomas
Admin-tomas
MC Scooter 800cc (Guru Medlem)
*****

Karma: 14
Antal inlägg: 3376

Kör: Bmw c650gt
Hemort: Stockholm, NV om.Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2018-07-24, 14:12:52 »

Ta er tid och läs igenom detta,
(skåpmat för en del, nytt för andra)
Alla känner väl till bedrägeri och bedrägeriförsök via telefonen idag och de faror som BankID och Swish kan utgöra om man låter sig luras.

Men det finns ytterligare ett par aspekter att ha i åtanke när det gäller de allt mer innovativa bedragarna. Den ena aspekten hörde jag talas om först idag, den andra har jag sett något lite om men inte alls i den omfattning som det borde.


Att skapa tilltro och validitet för den som ringer upp, byte av verkligt nummer så kallad spoofing (byte) av nummer,
Det finns tjänster där du kan byta ut ditt riktiga nummer mot valfritt, så att när samtalet väl når din telefon så kan valfritt uppringarnummer visas.Om bedragaren gjort lite grundforskning innan så kan man ex.vis välja att för en äldre visa upp Nordeakontorets nummer, finns det inlagt i din telefonbok så visas Nordea eller det namn du själv har kopplat till numret i din display och ger därmed en viss ytterligare legitimitet för det inkommande samtalet redan innan konversationen börjar.

Om du har en app som hämtar abonnentinformation från nummer via nätet så visas förstås vad den får upp istället, ex.vis Polis, Skatteverket eller vad det nu må vara.

Fundering,
Kanske med lite hur vi ”Svenskar fungerar” med att ofta inte konfrontera och kontrollera påståenden vi ibland får av andra med den som det verkligen gäller, även om påståendet har ett tveksamt ursprung så kanske även det skulle vara fullt möjligt att skapa oreda/osämja nyttjande detta om man är en elak en.
En ren spekulation förstås, men att skicka SMS vilket säkerligen också då går att göra under ”falsk flagg” så skulle man verkligen kunna ställa till det i olika relationer, i allt från det privata planet till på arbetet.

Källor,
Mobiloperatörerna kan inte stoppa de falska samtalen: Vi ser allvarligt på saken,
https://www.metro.se/artikel/mobiloperat%C3%B6rerna-kan-inte-stoppa-de-falska-samtalen-vi-ser-allvarligt-p%C3%A5-saken

Cecilia, 41, drabbades av nummerkapning – pekas ut som bedragare på nätet,
https://www.metro.se/artikel/cecilia-41-drabbades-av-nummerkapning-pekas-ut-som-bedragare-p%C3%A5-n%C3%A4tet

Dom mot åtalade i id-härva,
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=7004511


Grundforskning för bedragare har nu aldrig varit lättare,
Något som det skrivs väldigt lite om är skimning av kort via NFC (Near Field Communication), kontaktlösa eller den så kallade ”blipp funktionen” som är olika namn på funktionen.Maxbeloppet ligger emellan 200-250:- för varje köp, men det intressanta är maxbeloppen/månad där Swedbank inte har något tak! Och iofs. ska man tillfrågas om kod när visst antal ”blipp's” gjorts.
Vill man avaktivera tjänsten på kortet krävs ett besök på banken för i alla fall när jag kikade fanns inte den möjligheten varken på HB eller Swedbank via deras webb-bank.

Men det finns även en annan aspekt på det här med ”blipp funktion” som kanske är något mer allvarlig.

Då väsentlig information som ligger OKRYPTERAD och med rätt utrusning kan läsas av på flera meters avstånd så tror jag det skulle kunna vara en väg för bedragare att hitta lite mer "inspiration" för att ytterligare bättra på underlaget vid ex.vis ett bedrägeriförsök senare över telefon med mer information på fötterna innan samtalet. Med kortnummer m.m. som nu ligger som okrypterad avläsbar information så kan man få mer "material" att hänvisa till.

En kontaktlös betalning ("blipp") innebär också som jag ser det att förr eller senare (eller redan?) så borde man kunna "rycka dialog" nog för att kunna skapa sina egna "blipp betalningar" tills nu kod spärren sätter in. Förstås när/om det händer så ska man väl rimligtvis inte drabbas av större belopp än upp till spärren då kod efterfrågas, men det blir ändå en olägenhet.

Att bankerna vill sopa in alla transaktioner under sina vingar är inget nytt, men jag kan nog tycka att lite mer tanke borde ha getts konsumentskyddet i en värld där personbedrägerier ändå är ett starkt växande problem.

Skydda sig mot avläsning kan man ändå göra med RFID blockerande fickor för kort eller plånböcker med samma typ av avläsningsskydd, och som sagt i alla fall på HB och Swedbank kan man begära sin "blipp" funktion inaktiverad på bankkontoret för sitt kort, det finns dock inget sätt att själv se status på detta. OBS, att även om man avaktiverar själva ”blipp/betalfunktionen" så går den okrypterade data'n fortfarande att läsa från kortet.

Våra pass är inte heller immuna mot avläsning, även om data där ligger krypterad.
 
Fickor för kort, pass och plånböcker med RFID avläsningsskydd kan man säkerligen numera enkelt hitta i Svedala, köpte mina plånböcker och fickor (10 kortfickor 100:-) på tyska Amazon då det begav sig, har själv ingen pass-ficka.

Källor,
Så vet du om du har ett kontaktlöst bankkort – kolla med din bank,
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-vet-du-om-har-ett-kontaktlost-bankkort-kolla-med-din-bank

Så kan tjuven skimma ditt nya bankkort,
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-kan-tjuven-skimma-ditt-nya-bankkort

Så kan ditt säkra pass hamna i fel händer,
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6364623


Tips,
Citat
Card Security Code, vanligtvis kallad CVV-kod (Visa) eller CVC-kod (Mastercard), är en tre- eller fyrsiffrig kod som nästan alltid är placerad på kortets baksida*. Din CVC-kod är inte avläsbar i kortets magnetremsa vilket gör att om du kan uppge din CVC-kod när du handlar har du bevisligen det äkta kortet i din hand.

Att de sätter den koden direkt på kortet är för mig en gåta, den behövs inte vid daglig användning av ditt kort, utan endast vid köp via nätet, koden borde man få i "lösvikt" precis som sin uttags-kod.

Min bror skrapar alltid bort den från kortet och gör en notering av den, själv så sätter jag över min med en mini tejpbit, ingen ska ha någon som helst valid anledning att försöka kika under den lilla biten tejp.

Om möjligt,
* lämna aldrig iväg ditt kort så att någon går iväg med det för att slå in/dra, nästan varenda ställe har en maskin de kan ta till bordet.

* ingen behöver eller har behov någonsin att se din 3 treställiga CVV kod, har den själv övertejpad, finns risk men har aldrig hänt mig att kortet fastnat i en automat med den lilla av god kvalitet tejpbiten som sitter över. På Amex sitter den känsliga koden dessutom på framsidan av kortet.

*ditt körkort eller annan id-handling är just en id-handling att visas i din närvaro, ett otyg pågår på flera ställen att de vill ta en kopia av den, vilket inte är det sätt som den är tänkt att användas, INGEN har kontroll vad som händer med det underlaget/kopiorna efter en tid.

* ha aldrig ditt lönekonto, sparkonto kopplat till ett kort! Utan ha ett eget kortkonto dit du endast sätter lämpligt belopp som du kan tänkas använda och tycka dig ha råd att vara utan. Det är enkelt att snabbt fylla på kortkontot idag från hemmet genom att flytta in pengar från dina andra konton. På det sättet så blir den sårbaraste punkten minimerad i hur mycket skada/kostnad som det ställer till med om ditt kort är på drift. Fortfarande så lär de inte ut detta extremt enkla upplägg på banken märkte jag då vi upprättade "vuxenkonton" till min son för ett tag sedan. Fick ett Aha från damen i fråga på banken då jag förklarade varför han skulle ha tre konton och ett kort (helst utan kredit) och hon sa -"det ska jag ta upp på nästa möte". Extra konton kostar inte i alla fall på HB och Swedbank.


Sist,
Verkligen värt att nämna i de här sammanhangen är förstås,
http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,1550.msg13045.html#msg13045
http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,1550.msg15552.html#msg15552


(bild lånad, klick tar dig ingenstans men tyckte den ändå var lite passande i ämnet)


-Tomas

Edit in,
Mer text, stavning.
« Senast ändrad: 2018-07-24, 22:40:08 av tomas » Loggat

Those are my principles. If you don't like them I have others Wink

Groucho Marx.
Sidor: [1] Skriv ut 
« föregående nästa »
Gå till:  


Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.407 sekunder med 21 databasfrågor.