Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.
2021-09-18, 22:15:43
Ingen Avatar
Startsida Hjälp Kalender Galleri Arcade Logga in Registrera
Nyheter: Uppdaterad sista post i tråden - Tack och det var skoj i de alldeles strax 10åren det varat men nu går vi vidare, läs mer i den här tråden >>--> http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,1828.0.html

+  Scooter Forum
|-+  Övrigt
| |-+  Snackoteket
| | |-+  Bakåtsträvare och felriktad insats eller bra? (Drönare, uppdaterad med post)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne. « föregående nästa »
Sidor: [1] Skriv ut
Författare Ämne: Bakåtsträvare och felriktad insats eller bra? (Drönare, uppdaterad med post)  (läst 2301 gånger)
tomas
Admin-tomas
MC Scooter 800cc (Guru Medlem)
*****

Karma: 16
Antal inlägg: 3405

Kör: Bmw c650gt
Hemort: Stockholm, NV om.Hemsida
« skrivet: 2015-12-22, 13:01:29 »

Ny dom: Tillstånd krävs för att få filma med drönare,
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6331099

Citat

Ny dom: Tillstånd krävs för att få filma med drönare
Publicerat måndag 21 december kl 12.28

Drönare som är utrustade med kameror ska omfattas av kameraövervakningslagen. Det slår kammarrätten fast i en ny dom.

Förvaltningsrätten kom tidigare i år fram till att kameror på drönare inte löd under kameraövervakningslagen, men Datainspektionen överklagade domen till Kammarrätten i Jönköping och fick alltså gehör. Det innebär att den som vill filma med en drönarkamera över en plats som allmänheten har tillträde till behöver söka tillstånd från länsstyrelsen.

Domen är intressant, anser Malin Ricknäs, jurist vid Datainspektionen.
– Det här är första gången kammarrätten prövar alla kriterier kring drönarkameror.

Kriterierna gäller bland annat huruvida kameran ska anses vara varaktigt uppsatt, och om den manövreras manuellt på platsen, att jämföra med en vanlig kamera som inte är tillståndspliktig. Kammarrätten ansåg inte att kameran manövreras på platsen, och menade också att drönarkameror ska anses vara varaktigt uppsatta.

Om kammarrättens dom överklagas blir det upp till Högsta förvaltningsdomstolen att ta ställning till om de ska pröva frågan.

TT
P4 Jönköping
p4jonkoping@sverigesradio.se


Bakåtsträvare och felriktad insats eller bra?

En som jag tycker i alla fall märklig dom och har inte Data Inspektionen mer trängande saker att fokusera på som rör vårt privatliv som bara passerar och har passerat i revy senaste 5åren minst?

Kika på ex.vis. android telefoner och många av de appar som folk lägger på så ges de tillträde till ditt kompletta privatliv som:

Plats,
Foton/video som du tagit,
Kontakter,
Telefonsamtal,
Osv,


Dvs. en komplett kartläggning var du är, var du varit, vem du talat med när och hur länge, vem och vad du textat om i sms, dina foton från hem och annat osv.
Detta som numera få verkar bry sig om och som jag i alla fall inte sett DI lägga sig i förekommer som krav i de flesta populära apparna.

Messenger app, ett "bra" exempel på det ovan,
http://crambler.com/truth-about-facebook-messenger-app-privacy/
Citat
Messenger App Examples:

    * directly call phone numbers
    * receive, read, and edit your text messages (SMS or MMS)
    * take pictures and videos
    * record audio
    * change network connectivity

Facebook App Examples:

    * directly call phone numbers
    * read your text messages (SMS or MMS)
    * take pictures and videos
    * record audio
    * change network connectivity
    * read/write call log
    * read calendar events plus confidential information

Ser man till motiveringen om jag tolkar den rätt så kan man med beslutet inte längre heller ha bilkamera eftersom detta också kan anses fast monterat i fordon på motsvarande sätt.

Så folk som med högupplöst mobil tar foton filmar i parken/badstranden/t-banan är helt lugnt men tas bild från 50m upp för att kameran sitter i ett "fordon" så är det ett problem.

Vad innebär nu detta?

En bransch i växande och kommande sätter du stoppkloss på och i princip omöjliggör användning av en ny teknik både som nöje och som levebröd.

Branschen har varit i fokus tidigare med regler som faktiskt redan gäller, för som det ser ut nu gör varje flygning i hela stor Stockholm av vad som än alls flyger utomhus olaglig pga. luftfartsverkets kontrollzoner, enda undantaget är de få modellflygfälten som finns.
Med en gnutta sunt förnuft förstår man att så länge luftfartsverket inte har kontroll över varje individuell fågel i Stockholm så har man inte kontroll. En modifiering om flygning inom x kilometer från flygplats och max dubbel takhöjd eller liknande hade varit mer nutidsanpassat.

En del vet att jag själv hållit på lite och har de nödvändiga pappren för det (försäkring, tillstånd från Luftfartsverket) men detta nya beslut och byråkratin som det kommer att medföra att ansöka om tillstånd för fast kamerainstallation (även som privatperson) där du tänker flyga ligger inte i fas med tiden och innebär ska du vara laglig så kan du nästan lägga ned.

Och redan nu så måste du för varje filmsnutt som du vill visa begära tillstånd och skicka in filmen till försvaret för granskning och godkännande (även som privatperson) om du ex.vis. vill lägga upp den på youtube, medan google view och liknande så kan du se individuella bostäder och hem och områden från gatunivå och uppifrån utan problem.

Så istället för att anpassa sig och förenkla så havererar man nu istället den här blivande/växande sektorn i ekonomin, och man har verkligen ett riktigt bra exempel på att "sila mygg och svälja elefanter" från DI's sida.


-Tomas
« Senast ändrad: 2017-09-08, 12:34:51 av tomas » Loggat

Those are my principles. If you don't like them I have others Wink

Groucho Marx.
tomas
Admin-tomas
MC Scooter 800cc (Guru Medlem)
*****

Karma: 16
Antal inlägg: 3405

Kör: Bmw c650gt
Hemort: Stockholm, NV om.Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2017-09-08, 12:42:49 »

Glömde att uppdatera denna om någon har intresse i ämnet, de tog sitt förnuft till fånga till slut.
Obs,
Att flyga inom kontrollzonen för flygplats är fortfarande förbjudet och i ex.vis Stockholm innebär det överallt i hela stor Stockholm med hyfsad omnejd, dvs allt som flyger inte bara drönare, blir väl kanske någon mer nyanserad lagstiftning även där med tiden kanske.

------------

Nya regler gällande fotografering från drönare,
http://www.lansstyrelsen.se/Jonkoping/Sv/nyheter/2017/Sidor/Nya-regler-g%C3%A4llande-fotografering-fr%C3%A5n-dr%C3%B6nare.aspx
Citat

Nya regler gällande fotografering från drönare
Publicerad 2017-06-26
Kategori Människa & samhälle 
Ämnesområde Kameraövervakning


Den 20 juni röstade riksdagen igenom en lagändring som gör det möjligt för privatpersoner och företag att fotografera från en drönare utan tillstånd från länsstyrelsen. Undantaget gäller inte myndigheter, utan dessa kommer att behöva tillstånd även i framtiden. Ändringarna börjar gälla den 1 augusti 2017.En kamera som sitter på en drönare ses som en övervakningskamera i lagens mening. Den behöver därför tillstånd från länsstyrelsen enligt bestämmelserna i kameraövervakningslagen. Från och med den 1 augusti 2017 kommer privatpersoner och företag inte längre att behöva sådana tillstånd för att få använda en drönare med kamera. I stället måste reglerna i personuppgiftslagen följas. Datainspektionen är tillsynsmyndighet över personuppgiftslagen och du kan vända dig dit för vägledning och information.

Myndigheter kommer även fortsättningsvis att behöva tillstånd från länsstyrelsen. Det gäller även om myndigheten anlitar en privatperson eller ett företag att övervaka/fotografera åt myndigheten.

Med tanke på handläggningstiden för dessa ärenden gör Länsstyrelsen i Jönköpings län bedömningen att vi inte kommer att hinna pröva nya ansökningar som lämnas in innan den 1 augusti. Vi kommer att hantera de ansökningar som redan har lämnats in så skyndsamt som möjligt i dialog med sökanden.

Tänk på att det fortfarande krävs andra tillstånd för att få flyga drönare än just tillståndet till kameraövervakning. Till exempel krävs det tillstånd från:

* respektive flygplats för att flyga inom dess kontrollzon,
* Transportstyrelsen om du flyger på uppdrag eller tjänar pengar på din flygning, samt
* Lantmäteriet (och i vissa fall Sjöfartsverket) enligt lagen om skydd för geografisk information.

Loggat

Those are my principles. If you don't like them I have others Wink

Groucho Marx.
Sidor: [1] Skriv ut 
« föregående nästa »
Gå till:  


Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.15 sekunder med 21 databasfrågor.