Scooter Forum

Scooter Relaterat => MC-klassade Scooters på upp till 249cc => Ämnet startat av: PENDLARN skrivet 2008-07-13, 22:25:23



Titel: Pendlarscooter
Skrivet av: PENDLARN skrivet 2008-07-13, 22:25:23
Är intresserad att köpa en scooter för att pendla med till jobbet. Har ca 2 mil (enkel resa) och endast asfalt.
Vilken storlek ska jag välja?
Jag vill ju uppnå både billig pendling och ev. kunna ta scootern på någon lite längre resa.
Vilket märke väljer jag? Det finns ju hur många som helst. Har jag igen att köpa av de etablerade  mer kända märken som Yamaha och Honda.
Finns det fler som räknas till kvalitetsmärken. :)


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: Bengan skrivet 2008-07-14, 19:22:29
Har ingen egen erfarenhet, men Honda Innova verkar vara ett populärt alternativ om man vill ha en lite mindre pendlarscooter.


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: PENDLARN skrivet 2008-07-14, 22:04:04
Provade idag en vanlig EU moppe (PGO). Var kanon när man körde  sta´n. Men när jag kom ut på landsväg så märker man att vinden kan ta tag ordentligt. Nu är jag lite ovan att köra i trafik, men visst det är lite bökigt att köra bland bilar som kör 90 och jag själv kuskar i ca 50 km/h.
Ska försöka låna en 125 eller 150cc för att se hur den känns i trafiken. Kanske även ska prova en ngt tyngre maskin.
Tyvärr så är det ont om exemplar på firmorna i dessa storlekar.


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: PENDLARN skrivet 2008-07-18, 18:16:43
Har igår provat en Honda SCV 100cc. Blåste ca 7-8 m så det var svårt att hålla jämn fart. Det känns betydligt bättre och stadigare än EU moppen. Toppfarten är nog mellan 80-85. Verkar finnas en hel del Hondor SCV på Blocket, pris mellan 10 000-16 000. Någon som vet ngt om dessa. Är de för små. Blir det svårt att få något för dem i byte?
Ska även prova en gammal Yamaha Beluga 125 1994 som har gått ca 1000 mil. Pris ca 6-9 tusen. Är det något att ha?


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: tomas skrivet 2008-07-26, 15:16:26
 :moto:
Har heller ingen erfarenhet av dessa, men med 100cc så kan man ”hänga” med på ett bra sätt i trafiken och kan ligga ”rätt” på vägen  bland :iroc: arna (säkrare), vilket är svårt med EU moppe.

Jag skulle nog personligen testa och ringa på några annonser och ”lyssna” varför dom säljer sina ögonstenar och vad deras intryck av den är då dom faktiskt (antagligen) kört en längre sträcka på den.

-Tomas


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: PENDLARN skrivet 2008-08-05, 21:59:04
Efter en del funderande om 100 cc - 250 cc och ringande på flera utbud har jag nu inköpt en Yamaha Beluga 125 1992. Välskött och inte gått många mil.  Lite fix innan den var körklar men har nu pendlat några dar till jobbet. Fungera bra. Kör ca 80 km/h och än så länge är det lagom. Över 80 (går att pressa upp i 90) blåser det ganska bra och det blir lite ostadigt. Antar att små hjul och inte så tung scooter ger denna effekt.
Ska nu prova under hösten för att sen se vad fortsättningen blir.
 :headbang:


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: tomas skrivet 2008-09-02, 08:10:22
Kul att det blev Scooter, hoppas att den går som ett spjut  :thumbsup:
Japp, hjul och tyngd spelar stor roll, men och andra sidan vill man inte ha för stort och tungt om man ska ”trassla” i trafiken, en avvägning.

-Tomas


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: PENDLARN skrivet 2008-09-03, 21:28:47
Har nu kört ca 100 mil till jobbet. Går jättebra. Har dock blivit tvungen att köpa lite mer kläder för blåsten.
En goretexjacka gjorde susen. Skulle väl igentligen skaffat mer skyddskläder. Att vurpa i 80 km är nog inget man vill utan bra kläder.
Vad är brukligt att använda? Känns lite konstigt att dra på sig ett skinnställ. Jackan har inte ryggskydd eller armbågsskydd men är grov och stabil. Ska jag investera i lösa skydd?

 :scooter:


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: tomas skrivet 2008-09-04, 13:22:28
Sådant vill man inte tänka på. (köra omkull  :()

Tills i fjol så körde jag med en gammal skinnjacka men med riktiga handskar och stövlar, så ifjol köpte jag ett tvådelat skinställ med skydd för knän armbågar.
Iofs ska det väl sitta som ett korvskin för att vara fullt funktionsdugligt, vilket detta inte gör då jag tycker det skönt att kunna justera lite vad man har under.

Är det varmt så använder jag bara jackan (numera från skinnstället), men alltid stövlar handskar.

Det kan vara värt att kolla vad ditt försäkringsbolag har för krav på skyddsutrustning då det skiljer sig åt.

Något annat att tänka kanske är att hålla knäna varma med något, ex.vis med typ neopren skydd, jag har hört om folk som fått problem med knäna som dom hävdar har med nedkylning att göra, vet inte om det stämmer, men man vet aldrig, använder långkallingar eller skinbyxor om det är kyligare, båda går att ta av när man kommer fram :) (varm är roligare än kall)

Regnställ kan vara bra att ha, normalt kanske man inte kör så fort med sin scooter, och ett väldigt enkelt duger, annars om man köper något mer avancerat så tycker jag att det är en fördel med två delat då man normalt har skydd för nederdelen och byxorna kanske inte alltid behövs, också bra om jackan går att knäppa till runt halsen vilket brukar vara fallet om det är avsett för mc.

Har tänkt köpa några regnhandskar då våta händer har varit mitt största problem (dom ggr som det regnat), och hade siktat in mig på Biltemas regnhandskar för 109:- som verkade ok, men så när jag letade på ämnet så var dom rejält dissade, iofs så ska jag nog ”investera” i ett par i alla fall, då de kanske är bättre än mina plastpåsar :) som jag har liggande nu i väntan på kraftigt regn.

Ser iofs ok ut.....
http://www.biltema.se/Archive/Product_images/82/Large/82-118_l.jpg (http://www.biltema.se/Archive/Product_images/82/Large/82-118_l.jpg)

-Tomas


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: Xtrail skrivet 2008-09-04, 16:13:16
Jag kör med en spidijacka med inbyggda skydd för axlar, armar och rygg. 2800 kr.  handskar såklart och öppningsbar integrlhjäm. Öppen hjälm typ jet tycker jag inte skyddar något vidare. Det är inte roligt å glida på asfalten och skrapa bort hela hakan och näsan. Hjälmen skyddar juh bara det den täcker. Kylan på underkroppen, knän och så upplever jag inte som ett problem ännu . Aprilia sportcity som jag kör blåser ut varmluft från motorn på knäna och det fungerar riktigt bra, och hela underkroppen om man köper ett legcover.


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: Helixtompa skrivet 2009-04-03, 13:24:29
Jag tycker att en perfekt pendlarscooter skall fungera när man vrider på motorn. Japanare är driftsäkra. Körde själv en Beluga 125 några år, dels dagligen pendlarresor på nån mil, dels på kortare trippar. Det toppade i 95 om man pressade lite, och drygt 100 i nedförslut. Ingen vindruta på den. Drog alltid exakt 0,3 liter. Mycket lätthanterlig och trevlig scooter, men inget för motorvägen och såg lite liten ut med två pers på.

Sen när den gått 2500 mil, började den kännas otillförlitlig, fick reparera variatorn mm. Så jag bytte till en Honda cn 250 (helix). Otroligt mycket bekvämare, tyst och oansträngd motor, tillräcligt snabb för mig, 120 med ruta, drar 0,4. Den och liknande 250 eller merscootrar kan jag verkligen rekommendera, krånglar aldrig, låg försäkring (knappt hälften mot moppe) och jättekul att köra.  Jag har haft hondan i 3 år, och kommer att köra slut på den, sen blir de en 400 - 600 scooter. Själv skulle jag aldrig köpa en tvåtakt, gillar att det inte låter eller ryker. En beg 250 som fungerar, borde man kunna hitta för 15-30´
beroende på skick. Min är 11 år och går som ny...


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: Helixtompa skrivet 2009-04-03, 15:55:49
Vad gäller kläder... Finns det väl inget skönare än shorts och t-shirt på kortare färder i makligt tempo i solen. Så åker ju även alla på sydligare nejd. Men för pendling tycker jag att en goretex (typ) jacka med lämpliga förstärkningar är att rekommendera. Själv är jag så snål, att jag köpte en på Lidl, med förstärkningar (skydd) i rygg o armbågar, löstagbart foder och supertät mot regn, för ca 800:- .

Det finns säkert häftigare, och mycket dyrare att köpa, men jag har haft min i 5 år och den fungerar varje dag. Lidl har detta och andra brahagrejer till mc/scooter varje vår, just denna vecka har de haft det, med skivlås, intercom, hjälmar, stövlar, handskar, glasögon etc etc till vrakpriser. Man får ju pröva vad som passar en själv och sin börs.


Titel: SV: Pendlarscooter
Skrivet av: tomas skrivet 2009-04-05, 17:21:15
 :welcome: till ScooterForum!

Jag har aldrig funderat på Lidl när det gäller sådana saker då jag inte brukar handla där så har jag trott att det varit mat endast.

Man får ta och åka förbi och titta lite.

-Tomas