Scooter Forum

Välkommen => Förslag till förbättringar samt eventuella fel och annat forumrelaterat => Ämnet startat av: tomas skrivet 2018-04-29, 16:52:21Titel: Tack och det var skoj i de alldeles strax 10åren det varat men nu går vi vidare,
Skrivet av: tomas skrivet 2018-04-29, 16:52:21
 :thanks:
Tack och det var skoj under de alldeles strax 10åren som det varat (10år, 2008-05-17 till 2018-05-17), men nu går livet vidare,
Första posten 2008?
http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,3.0.html (http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,3.0.html)

Så vad gäller nu då?
-Forumet är nu stängt för nyregistrering.
-För de som är registrerade gäller samma regler som tidigare.
-Forumet kommer att fungera precis som vanligt t.o.m. 17 maj 2019 för de som har ett konto redan.
-Efter 17 maj 2019 kommer de domäner som forumet har (några stycken) att finnas uppe för "grabb".

Ett stort Tack till Kjelle och Hevil för deras adminroll över åren!
Och förstås till alla ni fantastiska personer som bidragit till trivsel och information genom åren, ni vet vilka ni är!

 :thanks:

---

Använd den här tråden i länken nedan för förslag då denna tråd är låst,

"Alternativ till ScooterForum",
http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,1829.0.html (http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,1829.0.html)

---
Samt,
"Varning", posterna i resten av den här tråden kanske inte intresserar alla, men är viktiga för mig personligen.
---
Titel: SV: Tack och det var skoj i de alldeles strax 10åren det varat men nu går vi vidare,
Skrivet av: tomas skrivet 2018-04-29, 17:22:21
Först,
På senare tid har glädjande nog det raskt skett en ökad medvetenhet över graden och mängden information om vårt privatliv som de så kallade socialmedierna hänsynslöst dammsuger i efter information att bedriva handel med.

Den stora ögonöppnaren var förstås Cambridge Analytica som är ett färskt och "bra" nyligt exempel som nog ingen missat.
Fallet med "Cambridge Analytica" belyser mycket väl varför vi alla om möjligt borde minska vår exponering mot dessa i våra privatliv data-grävande opportunister, och därigenom minska gödande av dem,
Cambridge Analytica skandalen,
https://www.theguardian.com/uk-news/cambridge-analytica (https://www.theguardian.com/uk-news/cambridge-analytica)

Så personligen tippar jag på en återgång till ett mer traditionellt socialt nätumgänge som ex.vis nu forum ;) för oftast blir man på ett forum inte ständigt jagad med diverse tricks för informationsinsamling då många forum drivs gratis för användarna, är ideella och saknar några underliggande motiv, och t.o.m i vissa fall inte ens har någon störande reklam.

Innovationen hos dessa "sociala data pirayasiter" för att få det där sista telefonnumret för att exakt kunna knyta just dig som person till den insamlade datan och just dina svar på de där enkäterna som ligger och "bränner" i databasen för att öka värdet och attraktionen på det vid försäljning känner inga gränser, varken ålder eller moral, och inga medel skys på den ständiga jakten för att få just dig att svara på några frågor till och sätta några "likes", kontroll på vilka videos du ser, grupper du är med i eller tittar på när ett socialt media i taget slås ihop och en mer komplett bild byggs.


Sunt förnuft ger vid handen att om man nu använder sig av en "gratistjänst" så behöver den finansieras för att:
Utveckling/programmerare kostar,
Serverkapacitet kostar,
Bandbredd kostar,
Drift kostar,
Ska generera vinst, "kostar",
m.m,


Detta betalas allt som oftast med:
Reklam, och handel med informationen om dig som användare, desto mer exakt information desto högre pris betingar den.

Och tror man inte på detta så roa er med att ta och läs igenom "EULAN" och se vad de anser sig ha rätt att kika efter och göra med den informationen som de nu hittar och som vi bidrar med.

Men som tur är så är vi fortfarande individer och det står förstås var och en fritt att göra som de vill, i alla fall sist jag kollade :)


Men spelar det nu alls någon roll?
Jag brukar säga, hur hade det gått om någon av dessa galningar som kommer till makten med jämna mellanrum hade haft tillgång till den här typen av profiler, tänk Pol Pot, Mao, Hitler, Stalin eller nu den hyfsat nya kuppen i Turkiet där 100.000 plockades ut på 24timmar, hade aldrig varit möjligt som jag ser det utan sociala-medier som bas.

Lika lite som vi inte bor med gardinen öppen i sovrummet när vi ska gå och lägga oss "för att vi inte har något att dölja", lika dum är argumentationen om att det inte spelar någon roll.
För i stort sett alla systemen samlar data, och om nu din verklighet ändras eller om datan är felaktig så finns inga pengar i eller ens intresse av att bygga system för att kontrollera eller rätta upp innehållet i databaserna. Redan för 10år sedan fanns bolag där du kunde köpa profiler på en tilltänkt person för anställnings nät-aktivtet där man kunde se saker som "låg hemma bakfull", "stal pennor" osv. som påverkade den personens liv då och framöver.


Så med det sagt och som stor vän av mitt och ert privatliv så gäller följande begränsning på de förslag till alternativ till ScooterForum som postas:
Inga "sociala data pirayasiter" som facebook eller liknande, kontot raderas direkt med inlägget och som sagt ny-registring är som sagt avslagen tills stängningen nästa vår.
Titel: SV: Tack och det var skoj i de alldeles strax 10åren det varat men nu går vi vidare,
Skrivet av: tomas skrivet 2018-04-29, 17:57:57
Sifo är INTE Svenskt, det såldes ut 2000 till "Research International", och på den vägen är det.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sifo
Citat
Kantar Sifo, tidigare TNS Sifo[1] och allmänt känt som Sifo, är ett svenskt företag som utför marknadsundersökning, medie- och opinionsundersökningar. Sifo grundades 1954 och har länge varit det ledande företaget i branschen i Sverige. 2009 bytte företag namn till TNS Sifo, efter att ägaren WPP köpt upp det internationella ägarbolaget TNS (med det nordiska dotterbolaget TNS Gallup). I september 2016 bytte företaget namn till Kantar Sifo. Kantar är ett ledande företag inom insikter, analyser och konsulttjänster, med 30 000 anställda i över 100 länder. Kantar är en del av WPP........


Så glöm ”Svenska institutet för opinionsundersökningar”,
För de och deras i en svunnen tids säkerligen mer hedervärda intentioner existerar bara inte längre,

Citat
”.......Sifo var ursprungligen förkortning för det ursprungliga namnet Svenska institutet för opinionsundersökningar. Sedan grundandet 1954 växte det fram till det ledande svenska företaget inom branschen för marknads-, medie- och opinionsundersökningar samt kund- och medarbetarundersökningar; man ersatte därmed Svenska Gallupinstitutets (grundat 1941) tidigare ledande roll.”.............


Så nu i Julaftonstider (dvs. valtider),
För åsiktsregistrering, åsiktspåverkan, åsiktsskapande bolag så är det viktigt att poängtera att när vi nu ser rubriker som ”Svenska folket tycker si” och ”Svenska folket tycker så”, ”Ny Sifo-undersökning visar: Svenskarna tror.......” så är det inte en upplysningstjänst för att vara ”bussiga” utan alltid ett försök att skapa en opinion som ligger i linje med de som beställt undersökningens önskemål. Detta genom att effektivt utnyttja vårt behov att ”höra till” och ”gruppgemenskap”. Så ta nu dessa "undersökningar" med några nypor salt, speciellt nu och egentligen alltid.


Och visst fungerar det,
Precis som reklam så lägger sig information sig där någonstans i bakhuvudet för att dyka upp när man handlar, diskuterar eller ska ta ett beslut.


Kort sagt,
Tänk själva och använd sunt förnuft och låt inte andra bestämma åt oss, jag försöker personligen så gott det nu går att köra källkritik, något som inte är helt enkelt i dagens medieklimat.Titel: SV: Tack och det var skoj i de alldeles strax 10åren det varat men nu går vi vidare,
Skrivet av: tomas skrivet 2018-05-01, 15:40:24
Några alternativ på rak arm med "gammelmedia".

Svenska ScooterKlubben,
http://www.scooterklubben.com/forum/ (http://www.scooterklubben.com/forum/)

Hojen.nu,
http://www.hojen.nu/forum/forumdisplay.php?f=36 (http://www.hojen.nu/forum/forumdisplay.php?f=36)

SMC,
https://forum.svmc.se/content.php (https://forum.svmc.se/content.php)

---

Så med det sagt i andra posten i tråden och som stor vän av mitt och ert privatliv så gäller följande begränsning på de förslag till alternativ till ScooterForum som postas:
Inga "sociala data pirayasiter" som facebook eller liknande, kontot raderas direkt med inlägget och som sagt ny-registring är som sagt avslagen tills stängningen nästa vår.

---

Använd den här tråden nedan förslag då denna tråd är låst,

"Alternativ till ScooterForum",
http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,1829.0.html (http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,1829.0.html)


-Tomas