Scooter Forum

Övrig Motor => Motor allmänt => Ämnet startat av: RobotScooter skrivet 2018-02-25, 23:26:35Titel: Elscooter vs scooter med förbränningsmotor.
Skrivet av: RobotScooter skrivet 2018-02-25, 23:26:35
Hej

Jag har under mycket lång tid letat på Nätet efter en lämplig eldriven scooter men har funnit att det tyvärr inte finns så många eldrivna scootrar på marknaden som det finns scootrar med förbränningsmotor, detta pga att det antagligen är betydligt dyrare att tillverka eldrivna scootrar. Eldrift är ju annars framtidens motorfordon och jag har läst många artiklar på Nätet där elscootrar jämförts med förbränningsmotordrivna scootrar. Elscootern är fullständigt ljudlös och har betydligt bättre acceleration än scootrar med förbränningsmotorer. Tyvärr har elscootrar en nackdel och det är att transportstyrelsen begränsat dom att köra på andra vägar än cykelvägar.

Tyvärr har vi ju inte så mycket cykelvägar i Sverige, enligt en artikel om antalet km cykelvägar fanns det bara 81 mil cykelväg i Sverige medan det fanns betydligt mer motorväg, landsväg och stadsvägar. En EU moped klass 1 får ju bara köras i 45 km/h, oavsett el eller förbränningsmotor, får inte köras på cykelbanor men inte heller på motorväg/motortrafikled. EU moped klass 2 25 km/h får däremot bara köras på cykelvägar men ingen annanstans. Min fundering på att införskaffa en elscooter faller därför bort pga denna egendomliga begränsning.

Scootrar med förbränningsmotor, typ Piaggio MP3 500cc och 300cc, får köras med B-körkort på motorväg, motortrafikled, landsvägar, stadsvägar, grusvägar etc och är inte begränsade på samma sätt som elscootrar. Jag har B-körkort sen ca 35 år tillbaka och därför har jag nu istället siktat in mig på scootrar med förbränningsmotor istället, dock inga 2-hjulingar då dessa kräver en balans likt en bergsantilop. Pga min försämrade balans är det 3 eller 4 hjulingar som isåfall blir aktuella.