Scooter Forum

Övrigt => Snackoteket => Ämnet startat av: tomas skrivet 2016-08-19, 15:02:17



Titel: Ostfondue, någon som kör?
Skrivet av: tomas skrivet 2016-08-19, 15:02:17
Har haft i många herrans ett kit för ost (emaljerade insida och gjutjärn) som används i emellanåt.
Har märkt att det blir enklare och mer att välja på när det gäller färdig ostmassa som dessutom är bra/god i butikerna så kanske ett "återtåg" sedan höjdpunkten som var kanske på 80 talet?

Hittade nu en helt grym sida med "verktyg" och riktiga ostfondue set (om man handlar filtrera på 1 liter) och fick nyligen hem ett paket med några nya prylar från Holland, allt enligt utlovad beställning så det funkade fint.

Hade svårt att hitta något jag ville ha här i Svedala efter mycket letande men desto mer att kika på här,
https://www.goudaostshop.se/ (https://www.goudaostshop.se/)

Bara olika ostfondue set,
https://www.goudaostshop.se/ostverktyg-fondue/ostfondue/set-for-ostfondue.html (https://www.goudaostshop.se/ostverktyg-fondue/ostfondue/set-for-ostfondue.html)

(https://mittimaten2.files.wordpress.com/2011/04/fondue21.jpg)


-Tomas


Titel: SV: Ostfondue, någon som kör?
Skrivet av: mieri skrivet 2017-09-26, 05:31:24
Blev helt plötsligt väldigt sugen på ostfondue :))


Titel: SV: Ostfondue, någon som kör?
Skrivet av: tomas skrivet 2017-10-03, 12:03:17
Ja gott är det,
t.o.m. på "min" ICA så säljer de ett riktigt ostfondue set i affären, dvs. en gjutjärnsgryta med emaljerad insida så att värmen kan sprida sig mera och inte bli punktvarm där lågan värmer.

Tips för rask tillagning,
Lat som man är så kör jag med färdig ostmassa som kommer i förpackningar om 400g, brukar köra två sådana och en gryta på max 1-1,5L är att föredra.

Man lägger påsen i uppkokat vatten en stund, så slipper man röra armen ur led.
Kör grytan på spisen och häller i den uppvärmda massan, men det krävs ytterligare en stund uppvärmning under omrörning så att massan är helt slät.
När den är helt slät så lyfter jag över grytan på brännaren och har på det sättet kapat minst halva tiden och mer och har ett bra resultat, lågan på brännaren behöver vara mindre än man tror och fortsatt omrörning krävs (använder träspattel själv) under måltiden.

Körde för många år sedan med någon dag "gammal" franska från bageri, men har sedan länge övergått till att köra med färskast möjliga franskbröd med en god smak.

Efter måltiden så häller man i en kastrull med kokat vatten i grytan så är den busenkel att göra ren efteråt.

OBS,
Gjutjärn med emaljerad insida gäller för ostfondue, den går förstås även att använda till köttfondue också.

Fabrikatet TIGER ostmassa med gul låda ska UNDVIKAS, inte god. (min smak förstås)
Fabrikatet TIGER ostmassa med röd låda är bra.

Här är en ostmassa som man hittar i hyfsat med matbutiker som är bra.
(https://static.mathem.se/shared/images/products/large/fondue-400g-fromalp-16.jpg)


-Tomas